De huren in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal opnieuw fors gestegen. Gemiddeld liggen de huren 6,5 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2021, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en vastgoedbelangenbehartiger VGM NL.

De verhuurprijzen van woningen zijn in het derde kwartaal op jaarbasis met gemiddeld 9,4 procent gestegen en die van appartementen met 5,6 procent.

Toch wijst voorzitter Sander Groot van VGM NL erop dat de situatie op de vrije huurmarkt aan het stabiliseren is in vergelijking met een kwartaal eerder. “Vooral in de zeer sterk stedelijke gebieden, zoals Amsterdam en Rotterdam, waar de druk in de gehele woningmarkt groot was, zien we nu een stabilisering van de huurprijzen”, zegt Groot. “Steden en regio’s zoals Utrecht en Almere, Flevoland en Limburg laten zelfs een lichte daling zien”.

Maar wat ben je nu kwijt aan huur in steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven? We geven hieronder een overzicht van de gemiddelde huur in de vrije sector per 100 vierkante meter voor negen grote steden:

Amsterdam - 2.102 euro
De huren in de hoofdstad zijn het afgelopen jaar met 6,6 procent gestegen, vrijwel gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Den Haag - 1.731 euro
In Den Haag was de gemiddelde stijging van de huurprijs vanwege het grote aandeel nieuwbouwtransacties het hoogst van de negen steden in dit overzicht: 17,6 procent.

Rotterdam - 1.623 euro
In Rotterdam zijn de huren nauwelijks gestegen. De gemiddelde huur lag in het afgelopen kwartaal 1,3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2021. Gemeubileerde en gestoffeerde woningen werden wel flink duurder.

Groningen - 1.428 euro
De huren in Groningen stegen fors sneller dan het landelijk gemiddelde en liggen 11,6 procent hoger dan vorig jaar. Dat komt vooral door het grotere aandeel transacties in het duurdere centrum.

Utrecht - 1.424 euro
Utrecht zag als een van de weinige grote steden de gemiddelde huurprijs dalen in het derde kwartaal: met 3,6 procent.

Eindhoven - 1.423 euro
De gemiddelde huur in Eindhoven steeg met 10,2 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat komt vooral door de toevoeging van nieuwbouw.

Amersfoort - 1.415 euro
Anders dan in het nabijgelegen Utrecht stegen de huren in Amersfoort wel fors: met 11,8 procent. Het grote aandeel nieuwbouwtransacties is de belangrijkste oorzaak van de stijging.

Den Bosch - 1.385 euro
In Den Bosch was er sprake van een hele lichte stijging. De huren lagen afgelopen kwartaal 1,9 procent hoger dan vorig jaar.

Almere - 1.237 euro
De gemiddelde huurprijs in Almere was al het laagst van de negen steden in dit overzicht en is het afgelopen jaar ook nog eens met 3,1 procent gedaald.

Op provinciaal niveau constateren NVM en VGM NL een sterke stijging van de gemiddelde huurprijs in Zuid-Holland en Zeeland: met respectievelijk 12,9 procent en 11,7 procent in het derde kwartaal vergeleken met een jaaar eerder.

In Flevoland en Limburg daalden de huren juist met respectievelijk 2 procent en 1,8 procent.

LEES OOK: 127 gemeenten willen pandjesbazen een hak zetten met verhuurverbod en opkoopbescherming